Strava v zahraničí: viete, čo jete? Rady, ako sa vyhnúť tráviacim problémom v exotike
19.01.2024 | Autor: Eva Majerská
Cestovanie milujeme a práve exotické krajiny sú obrovským lákadlom. Spoznať inú kultúru, celkom nové prostredie a aj lokálnu kuchyňu patrí do zoznamu želaní. Predtým, ako sa však s chuťou pustíte do lákavého jedla s neznámym názvom zo streetfoodu, overte si, či neobsahuje alergény alebo ťažko stráviteľné ingrediencie. A najmä pozor na čerstvosť potravín!

Aby ste nemuseli stráviť dovolenku zavretý v izbe s teplotou a hnačkou, je dobré dodržiavať všeobecne známe cestovateľské rady. Skúsení cestovatelia už vedia, že v exotických krajinách je lepšie piť balenú vodu, v reštaurácii si vypýtať ešte zatvorenú fľašu a uprednostniť bublinkovú vodu, v ktorej majú baktérie menšiu šancu prežiť. Veľký pozor by ste si mali dať aj na miešané drinky s ľadom, ktorý vo väčšine prípadov tvorí bežná voda z miestneho vodovodu.
Pozor by ste si však mali dať aj na niektoré druhy ovocia, jedlá z rýb, ktoré neboli pripravené priamo pred vami, a čerstvé ovocné šťavy, ktoré predajcovia ponúkajú v uliciach. O jedle by sme mohli písať donekonečna, ale základom je opýtať sa predajcu, čo ktoré jedlo obsahuje a ako sa pripravuje. Ideálne je, keď môžete prípravu priamo pozorovať.
Dobré vedieť: Samostatnou kapitolou je príprava na dovolenku s deťmi. Platí to v prípade cesty k moru v rámci Európy, o to viac, ak sa rozhodnete s deťmi absolvovať pobyt v exotike. Hlavné veci sme zhrnuli v našom článku o tom, ako cestovať s deťmi.
Základom je ale zistiť si vopred, aká je tradičná kuchyňa danej krajiny a čo obsahujú jej jedlá. My vám ponúkame kratučký prehľad názvov, ktoré ste už možno počuli, a možno budú pre vás novinkou.
Kimči, momo, larb – spoznajte chuť exotiky
Bun Cha (Vietnam): Bun Cha je tradičné vietnamské jedlo. Jeho základom je grilovaný bravčový bôčik, ktorý je podávaný s ryžovými rezancami a omáčkou. Jedlo obsahuje aj rôzne bylinky a zeleninu. Kombinuje v sebe sladké a slané chute a je obľúbené v pouličných stánkoch.
Laab (Laos/Thajsko): Laab, tiež nazývaný larb, je pikantný a osviežujúci pokrm s pomletým mäsom (často kurčaťom alebo hovädzinou) zmiešaným s čerstvými bylinkami, citrusovou šťavou a koreninami. Je to obľúbené jedlo v juhovýchodnej Ázii, ktoré môže mať rôzne varianty.
Momo (Nepál/Tibet): Momo sú typy pirôžkov, ktoré pochádzajú z Nepálu a Tibetskej autonómnej oblasti v Číne. Toto cesto plnené mäsom alebo zeleninou je obdobou ruských či ukrajinských pelmeňov alebo aj talianskych raviol či japonskej gyozy. Podávajú sa s pikantnou omáčkou a sú obľúbenou pouličnou pochúťkou.
Kimči (Kórea) - je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý sa skladá z kyslej kapusty a rôznych druhov koreňovej zeleniny, fermentovanej s rôznymi koreninami vrátane chilli. Je to jedno z najznámejších a najikonickejších jedál v kórejskej kuchyni a často ho nájdete ako prílohu ďalších kórejských pokrmov. Môže trocha pripomínať aj našu kyslú kapustu, je však omnoho aromatickejšie a pikantnejšie.
Phó (Vietnam) - tradičná vietnamská polievka, ktorá je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál vo vietnamskej kuchyni. Hlavnou zložkou je vývar z kostí a mäsa, čo mu dáva bohatú chuť. Ďalej obsahuje široké ryžové rezance, aromatické byliny a koreniny. Phó existuje v rôznych variantoch, pričom najpopulárnejšie sú phó bo (s hovädzím mäsom) a phó ga (s kuracím mäsom). Polievka je zvyčajne podávaná s čerstvými bylinkami, ako je mäta, bazalka, koriander a čerstvé chilli, dochucuje sa aj s citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Ceviche (Peru) – je tradičný pokrm pochádzajúci z Latinskej Ameriky, konkrétne z Peru, kde má štatút národného jedla. Je to osviežujúce a chutné jedlo, ktorého základom je surové mäso morských rýb alebo plodov, ktoré sú marinované v čerstvo vylisovanej citrónovej alebo limetkovej šťave. Táto kyslá šťava mäso marinuje a varí za studena. Podáva sa osolené s cibuľou a chilli.
Alergici, nezabúdajte aj na ingrediencie, ktoré by mohli byť pre vás nebezpečné. Pred cestou si pozrite, aké alergény môže exotická strava obsahovať. Nájdete mnoho informácií online alebo v cestovateľských sprievodcoch. Vedomosti o miestnej kuchyni vám pomôžu predísť nebezpečným situáciám.
Nutné ošetrenie alebo hospitalizáciu pokryje cestovné poistenie. Preto...
...samozrejme, nikdy, skutočne nikdy nezabudnite na cestovné poistenie! Môže vám zachrániť krk práve v takýchto destináciách, kde je riziko zdravotných problémov vyššie. Pri uzatváraní poistky si nezabudnite zvoliť jej platnosť pre celý svet.
V prípade potreby potom ihneď kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá vás nasmeruje do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia a poradí ďalší postup. Určite si nezabudnite vypýtať lekárske správy alebo iné potvrdenia o vašej liečbe. Keď budete musieť niečo platiť, vždy trvajte na doklade. Ak ide o menšie záležitosti, napr. spojené so slabšou nevoľnosťou a predpísaním liekov, poisťovňa vám preplatí všetky zdokladované náklady po návrate a nahlásení škodovej udalosti. V prípade nutnej hospitalizácie alebo iného závažnejšieho problému sa už úhrady riešia poväčšine priamo medzi poisťovňou a lekárskym zariadením.
Takže v každom prípade je cestovné poistenie dobrým parťákom na cesty, ktorý vám vie ušetriť nemalé peniaze. Samozrejme, nikomu uvedené, najmä tráviace, problémy neželáme, dobré je však byť pripravený.