Strava v zahraničí: viete, čo jete? Rady, ako sa vyhnúť tráviacim problémom v exotike
19.01.2024 | Autor: Eva Majerská
Cestovanie milujeme a práve exotické krajiny sú obrovským lákadlom. Spoznať inú kultúru, celkom nové prostredie a aj lokálnu kuchyňu patrí do zoznamu želaní. Predtým, ako sa však s chuťou pustíte do lákavého jedla s neznámym názvom zo streetfoodu, overte si, či neobsahuje alergény alebo ťažko stráviteľné ingrediencie. A najmä pozor na čerstvosť potravín!
Aby ste nemuseli stráviť dovolenku zavretý v izbe s teplotou a hnačkou, je dobré dodržiavať všeobecne známe cestovateľské rady. Skúsení cestovatelia už vedia, že v exotických krajinách je lepšie piť balenú vodu, v reštaurácii si vypýtať ešte zatvorenú fľašu a uprednostniť bublinkovú vodu, v ktorej majú baktérie menšiu šancu prežiť. Veľký pozor by ste si mali dať aj na miešané drinky s ľadom, ktorý vo väčšine prípadov tvorí bežná voda z miestneho vodovodu.
Pozor by ste si však mali dať aj na niektoré druhy ovocia, jedlá z rýb, ktoré neboli pripravené priamo pred vami, a čerstvé ovocné šťavy, ktoré predajcovia ponúkajú v uliciach. O jedle by sme mohli písať donekonečna, ale základom je opýtať sa predajcu, čo ktoré jedlo obsahuje a ako sa pripravuje. Ideálne je, keď môžete prípravu priamo pozorovať.
Dobré vedieť: Samostatnou kapitolou je príprava na dovolenku s deťmi. Platí to v prípade cesty k moru v rámci Európy, o to viac, ak sa rozhodnete s deťmi absolvovať pobyt v exotike. Hlavné veci sme zhrnuli v našom článku o tom, ako cestovať s deťmi.
Základom je ale zistiť si vopred, aká je tradičná kuchyňa danej krajiny a čo obsahujú jej jedlá. My vám ponúkame kratučký prehľad názvov, ktoré ste už možno počuli, a možno budú pre vás novinkou.
Kimči, momo, larb – spoznajte chuť exotiky
Bun Cha (Vietnam): Bun Cha je tradičné vietnamské jedlo. Jeho základom je grilovaný bravčový bôčik, ktorý je podávaný s ryžovými rezancami a omáčkou. Jedlo obsahuje aj rôzne bylinky a zeleninu. Kombinuje v sebe sladké a slané chute a je obľúbené v pouličných stánkoch.
Laab (Laos/Thajsko): Laab, tiež nazývaný larb, je pikantný a osviežujúci pokrm s pomletým mäsom (často kurčaťom alebo hovädzinou) zmiešaným s čerstvými bylinkami, citrusovou šťavou a koreninami. Je to obľúbené jedlo v juhovýchodnej Ázii, ktoré môže mať rôzne varianty.
Momo (Nepál/Tibet): Momo sú typy pirôžkov, ktoré pochádzajú z Nepálu a Tibetskej autonómnej oblasti v Číne. Toto cesto plnené mäsom alebo zeleninou je obdobou ruských či ukrajinských pelmeňov alebo aj talianskych raviol či japonskej gyozy. Podávajú sa s pikantnou omáčkou a sú obľúbenou pouličnou pochúťkou.
Kimči (Kórea) - je tradičný kórejský fermentovaný pokrm, ktorý sa skladá z kyslej kapusty a rôznych druhov koreňovej zeleniny, fermentovanej s rôznymi koreninami vrátane chilli. Je to jedno z najznámejších a najikonickejších jedál v kórejskej kuchyni a často ho nájdete ako prílohu ďalších kórejských pokrmov. Môže trocha pripomínať aj našu kyslú kapustu, je však omnoho aromatickejšie a pikantnejšie.
Phó (Vietnam) - tradičná vietnamská polievka, ktorá je jedným z najznámejších a najobľúbenejších jedál vo vietnamskej kuchyni. Hlavnou zložkou je vývar z kostí a mäsa, čo mu dáva bohatú chuť. Ďalej obsahuje široké ryžové rezance, aromatické byliny a koreniny. Phó existuje v rôznych variantoch, pričom najpopulárnejšie sú phó bo (s hovädzím mäsom) a phó ga (s kuracím mäsom). Polievka je zvyčajne podávaná s čerstvými bylinkami, ako je mäta, bazalka, koriander a čerstvé chilli, dochucuje sa aj s citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Ceviche (Peru) – je tradičný pokrm pochádzajúci z Latinskej Ameriky, konkrétne z Peru, kde má štatút národného jedla. Je to osviežujúce a chutné jedlo, ktorého základom je surové mäso morských rýb alebo plodov, ktoré sú marinované v čerstvo vylisovanej citrónovej alebo limetkovej šťave. Táto kyslá šťava mäso marinuje a varí za studena. Podáva sa osolené s cibuľou a chilli.
Alergici, nezabúdajte aj na ingrediencie, ktoré by mohli byť pre vás nebezpečné. Pred cestou si pozrite, aké alergény môže exotická strava obsahovať. Nájdete mnoho informácií online alebo v cestovateľských sprievodcoch. Vedomosti o miestnej kuchyni vám pomôžu predísť nebezpečným situáciám.
Nutné ošetrenie alebo hospitalizáciu pokryje cestovné poistenie. Preto...
...samozrejme, nikdy, skutočne nikdy nezabudnite na cestovné poistenie! Môže vám zachrániť krk práve v takýchto destináciách, kde je riziko zdravotných problémov vyššie. Pri uzatváraní poistky si nezabudnite zvoliť jej platnosť pre celý svet.
V prípade potreby potom ihneď kontaktujte asistenčnú službu poisťovne, ktorá vás nasmeruje do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia a poradí ďalší postup. Určite si nezabudnite vypýtať lekárske správy alebo iné potvrdenia o vašej liečbe. Keď budete musieť niečo platiť, vždy trvajte na doklade. Ak ide o menšie záležitosti, napr. spojené so slabšou nevoľnosťou a predpísaním liekov, poisťovňa vám preplatí všetky zdokladované náklady po návrate a nahlásení škodovej udalosti. V prípade nutnej hospitalizácie alebo iného závažnejšieho problému sa už úhrady riešia poväčšine priamo medzi poisťovňou a lekárskym zariadením.
Takže v každom prípade je cestovné poistenie dobrým parťákom na cesty, ktorý vám vie ušetriť nemalé peniaze. Samozrejme, nikomu uvedené, najmä tráviace, problémy neželáme, dobré je však byť pripravený.
Uzatvorte si cestovné poistenie a majte pomoc vždy po ruke!